Česká rodinná výrobní firma

Úvodní strana > Speciální kosmetické řady > PANTHENOL + >

Speciální kosmetické řady > PANTHENOL +

Zobrazení: zobrazení na řádcích bez obrázků zobrazení na řádcích s obrázky zobrazení v blocích vedle sebe   Položek na stránku: Řadit podle:
Zobrazeno 5 položek na 1 stránce.

PANTHENOL+ KRÉM 11%
PANTHENOL+ KRÉM 11%
Lehce se roztírá, rychle vsakuje, nezanechává pocit...
přírodní kosmetika
Balení: 50 ml
Kód: 170
Doporučená cena: 111,00 Kč
Vaše cena: 106,60 Kč
PANTHENOL+ MAST 11%
PANTHENOL+ MAST 11%
Základ masti tvoří mandlový olej, bambucké máslo a kokosový...
přírodní kosmetika
Balení: 50 ml
Kód: 172
Doporučená cena: 89,00 Kč
Vaše cena: 85,40 Kč
PANTHENOL+ MAST PRO KOJENCE 11%
PANTHENOL+ MAST PRO KOJENCE 11%
Základ masti tvoří mandlový olej, bambucké máslo a kokosový...
přírodní kosmetika
Balení: 50 ml
Kód: 174
Doporučená cena: 89,00 Kč
Vaše cena: 85,40 Kč
PANTHENOL+ MLÉKO 11%
PANTHENOL+ MLÉKO 11%
Lehce se roztírá, rychle vsakuje, nezanechává pocit...
přírodní kosmetika
Balení: 200 ml
Kód: 171
Doporučená cena: 131,00 Kč
Vaše cena: 125,80 Kč
Akce + 33%
PANTHENOL+ PĚNA 8%
PANTHENOL+ PĚNA 8%
Pěna se velmi jemně nanáší, rychle vsakuje a nedráždí. Je...
přírodní kosmetika
Balení: 150 ml
Kód: 173
Doporučená cena: 131,00 Kč
Vaše cena: 125,80 Kč

Zobrazeno 5 položek na 1 stránce.
 

PANTHENOL – KYSELINA PANTOTHENOVÁ
Někdy je rovněž nazýván jako Dexpanthenol, Bepanthen, Pantothenol a Vitamin B5. Název je odvozen z řeckého pantos = všude.

Historie: poprvé byl testován ve Spojených státech v roce 1950. Studie se prováděla na pacientech s těžkými popáleninami a poraněními. Studie Dr. Combese a Zuckermana byla zveřejněna v časopise The Journal of Dermatology. Jejím závěrem bylo potvrzení, že pacienti, jejichž zranění byla ošetřena mastí s 5% pantenolu, se hojili výrazně rychleji než pacienti v kontrolní skupině. Tato studie odstartovala další testování a následně i plošné použití pantenolu jak v lécích, tak i v kosmetice.

Fyzikálně chemické vlastnosti: čirá, vysoce viskózní, bezbarvá tekutina, rozpustná ve vodě, nerozpustná v olejích a tucích. Bez zápachu, nebo jen s velmi slabým zápachem. Soli pantenolu jsou obvykle bílé prášky. Viskozitu lze snížit zahřátím. Panthenol je metabolizován z Kyseliny pantotenové (Vitamin B5) a je tedy provitaminem B5. V organismu je rychle oxidován na pantotenát. Panthenol je stabilní při pokojové teplotě. Je stabilní vůči světlu a vzduchu, ale teplota nad 70°C jej poškozuje. Doporučuje se jeho použití v rozmezí pH 4 – 8.

Fyziologie: jsou známy dvě formy D a L. Pouze D forma (Dexpanthenol) je však plnohodnotně biologicky aktivní. Obě formy však aktivně hydratují. Při nedostatku pantenolu v organismu klesá odolnost sliznic, klesá růst vlasů, pokožka je dehydratovaná. Pantenol proniká velmi hluboko vrstvami kůže. Pantenol je nezbytný pro optimální funkci zdravé pokožky, tlumí vznik a rozvoj vrásek a rovněž zpomaluje projevy stárnutí kůže. Je nezbytný pro hospodaření pokožky s vodou. Při nedostatku pantenolu se snižuje elasticita pokožky, dochází k jejímu rychlejšímu stárnutí a rozvoji vrásek.

Velice důležitý je pantenol pro zdraví a růst vlasů a nehtů. Vlasy jsou při jeho nedostatku lomivé, zplihlé a bez lesku.

Použití v kosmetice: v kosmetických přípravcích se pantenol využívá pro své regenerační, hydratační a protizánětlivé schopnosti. Významná je schopnost pantenolu tlumit rozvoj zánětlivé reakce, čehož se využívá na spáleniny různého původu (termální, solární), ale i na pokožku namáhanou mrazem, suchem, koupáním, ale i prašným prostředím. Urychluje hojení nejrůznějších ran (jizvy, opruzeniny a bércové vředy) tím, že aktivuje proliferaci fibroblastů. Pantenol je aktivní přísada určená pro nejnáročnější kosmetickou péči. Účinnost je zabezpečena již od koncentrace 1 % pantenolu v přípravcích. Kosmetika s obsahem pantenolu je velmi oblíbená pro pacienty s přecitlivělou a ekzematickou pokožkou. Vzhledem k enormní schopnosti regenerovat a hojit je kosmetika vhodná i v péči o zdravou pokožku. Pantenol optimalizuje metabolismus a výživu pleti, čímž napomáhá zachovat mladiství vzhled a omezuje tvorbu vrásek.

S oblibou je pantenol využíván v péči o vlasy. Proniká hluboko ke kořínkům vlasů a zlepšuje jejich lesk, ohebnost a celkový dobrý pocit. Chrání vlasy před mechanickým poškozením (česání, fénování a různé úpravy), zvyšuje jejich odolnost proti nepříznivým vlivům prostředí. Při pravidelném ošetřování 2 % roztokem pantenolu dochází k nárůstu průměru vlasu o 10 %.

Indikace:

- Hydratuje pokožku (tím zvyšuje elasticitu a hebkost pleti)
- Tlumí projevy stárnutí a rozvoj vrásek
- Potlačuje rozvoj zánětu (potlačuje zarudnutí)
- Stimuluje hojení ran
- Na spáleniny různého původu
- Po opalování regeneruje, hojí, ale rovněž stimuluje tvorbu pigmentu (pokožka rychleji hnědne)
- Na přecitlivělou a ekzematickou pokožku
- Potlačuje svědění a zklidňuje podráždění
- Na mastné, lomivé a matné vlasy

Bezpečnost: z 50-ti leté historie používání pantenolu na pleť a vlasy, ale i z celé řady provedených testů a studií je zjevné, že nemá žádné negativní vedlejší účinky. To platí pro krátkodobé, ale i dlouhodobé užívání. Většinou je pantenol získáván z přírodních zdrojů. Pantenol je považován za netoxický a nedráždivý.

Klinické studie:
Kyselina pantothenová (G. Stüttgen, H. Krause, Arch. Klin. A Exp. Dermat, 209, 578-82 (1960)).

- Mast s Panthenolu zabraňuje zarudnutí vlivem UV záření (R. Lange, Med. Klin. 52,1379 (1957), H. Tronnier et al, Z. Haut-und Geschlechtskrankheiten 21, 224-32 (1956)).

- Krém s 5% Panthenolu urychluje hojení povrchových ran o 30% (H. Weiser, G. Erlemann, parfumerie a Kosmetik, 68, 425-428 (1987)).

- Krém s Panthenolem pravidelně aplikovaný na kůži výrazně zvyšuje hydratovanost suché pokožky (E. Wagner, panthenol und der Phytantriol v Kosmetik, parfumerie und Kosmetik, 75, 260-267 (1994)).

- D-Panthenol mast chrání rty před slunečním oparem (H. Stellmann, Ärztl. Praxe 7, 16 (1955)).

- Podobných studií jsou ke dnešnímu dni známy již desítky.