platba a doprava doprava a platba     kontakty kontakty

arterioskleróza

Arterioskleróza (často uváděná také pod termínem ateroskleróza) je závažným onemocněním oběhového systému. Dochází při ní ke ztlušťování a zužování cév a jejich následnému tvrdnutí. Na postižených místech vznikají sraženiny – krevní trombózy. Stává se tak v důsledku ukládání arteriosklerotických destiček, které tvoří cholesterol, vápenaté soli a další částice.

K poškození dochází na cévní stěně velkých a středních tepen, zejména na srdeční tepně, věnčitých cévách srdce a mozkových tepnách. Proces tvrdnutí cév trvá i několik desítek let. Svůj počátek může mít dokonce v dětství. V konečném stádiu dochází k uzavření tepny a jejímu odumírání. Takový stav vyúsťuje v infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.

V prevenci je důležité vyhýbat se stravě s vysokým podílem cholesterolu. Na ten jsou bohaté mléčné výrobky, vejce a především živočišné složky potravy (živočišné tuky, vnitřnosti). Místo nich bychom tak měli upřednostňovat tuky rostlinného původu a ryby. Významným preventivním opatřením je dále pravidelný pohyb a cvičení, stejně jako pravidelný odpočinek. Riziko výskytu arteriosklerózy zvyšuje kouření či přítomnost nemocí jako je cukrovka, obezita nebo vysoký krevní tlak.

Na oběhový systém má blahodárné účinky červené víno. V něm obsažené flavonoidy zabraňují ukládání tuku na stěnách cév. Doporučována je ovšem pouze jedna sklenice denně. Větší množství má na lidský organismus opačný účinek a zvyšuje krevní tlak. Také nadměrné dávky vitamínu D zvyšují riziko výskytu aterosklerózy.

V medikamentní léčbě se nejprve zaměřujeme na nemoc, která kornatění tepen způsobila. Nemocnému jsou proto podávány léky na snížení krevního tlaku, vysokého cholesterolu nebo například na cukrovku. Krevní sraženiny se léčí podáváním antikoagulantů.  

Nepropásněte důležité akce a novinky

Přihlaste se k oděru newsletteru a získejte 15 % slevu na první nákup.